Kiezen voor gezondheid? Kan dat? Iedereen wil gezond zijn: blakend, stralend en vol energie. Waarin ligt dan de oorzaak als je minder energie, onbeduidende klachten, moe of ziek bent? In de complexheid van de werking van het menselijk lichaam en in de beperktheid van ons menselijk denken is het vaak moeilijk de vinger op de zere wond te leggen. Ligt de oorzaak in de genen, ouderdom, voeding, stress? Of ligt het geheel buiten ons, in de manier waarom onze omgeving veranderd is?
Waar de oorzaak ook ligt, aan de basis van de oplossingen die wij ervaren ligt altijd de kennis die er is. En kennisverwerving is altijd een kwestie van voortschrijdend inzicht. Behandelmethoden ter genezing van ziekten die vroeger vanzelfsprekend waren zijn nu achterhaald. En zullen ook in de toekomst weer aangepast worden of zelfs afgedaan zijn. Een logisch gevolg van toenemende kennis. Niemand overweegt nog een aderlating te doen als middel om te genezen van kanker. En wat dichter bij in de tijd: diabetes type II werd vroeger voor de volle 100% gezien als gevolg van het proces van ouder worden. Nu weet men beter.
De oorzaak van welvaartsziekten
Hoe kunnen wij gezond zijn en blijven? Hoe kunnen wij onszelf genezen? Medicatie werd de afgelopen eeuw vaak als het enige mogelijke middel tot genezing gezien. Maar het tij keert. Steeds meer leert men dat een juiste levensstijl zorgt voor gezondheid en preventie / genezing van ziekten. De ervaring is er al. Levensstijl is 90-95% bepalend voor de vraag of je wel of niet ziek wordt. Dit geldt voor een griepje, maar ook voor meer ernstige aandoeningen zoals artritis, hart- en vaatziekten of Alzheimer.
Kiezen voor gezondheid – inspiratieweekend rond voeding
Maar wat is het hebben van een juiste levensstijl? En hoe moet je kiezen tussen alle levensstijlen die als ‘de juiste’ worden aangeboden maar toch zo verschillend zijn? Is er een overeenkomst tussen alles dat aangeboden wordt? Is er een essentie?
‘Kiezen voor gezondheid’ is een inspiratieweekend gehouden van 21-23 januari 2022 om de nieuwsgierigheid rond de eigen gezondheid aan te wakkeren. Om te ervaren hoe datgeen wij eten lichamelijke processen kan stimuleren of afremmen. Om een gevoel te ontwikkelen hoe deze processen te sturen. Op zo’n manier dat ze jouw proces van ‘gedijen’ stimuleren.
Wat kun je verwachten?
In dit weekend komt de voeding van het lichaam, van het hart en van de ziel aan bod. Dit gebeurt in de vorm van cognitieve informatieoverdracht, uitwisseling, het doen van yoga, mediteren, inquiries en het er op uit gaan in de natuur.
In de cognitieve Informatie wordt een accent gelegd op de voeding die door de mond gaat. Kunnen we vanuit de kennis die er is begrijpen hoe ‘gedijen’ op microniveau werkt? Hoe werkt geraffineerd – en ongeraffineerd voedsel in het lichaam? Dierlijk- en plantaardig? Gekookt en rauw? Hoe kan je de zoveel verschillende soorten diëten duiden? Kan je uitspraken doen over de verschillende gezondheidsclaims? En hoe hard zijn deze? Waar liggen de nuances?
En het belangrijkste dat je zult vinden is inspiratie om aan de slag te gaan met je eigen gezondheid.
Locatie
Het inspiratieweekend rond voeding wordt gehouden in De Imme. Deze kleinschalige accommodatie ligt in het hart van de Weerribben in Nationaal Park Weerribben-Wieden. De locatie wordt omringt door een overweldigende natuur en donkere nachten. Hier is zwemwater in de vrije natuur en de mogelijkheid tot het maken van heerlijke kanotochten. En fietsen zijn beschikbaar om er op uit te gaan. De locatie is vrij gelegen: de dichtstbijzijnde buren wonen 500 en 1000 meter verderop. En als laatste: de Imme is alleen met de boot, fiets of wandelend te bereiken. Geen autoverkeer hoort u hier, alleen een magische stilte. De deelnemers worden gezamenlijk, vanaf de parkeerplaats, met de boot opgehaald.
Voedingsdeskundige Marjo Disseldorp
Het weekend wordt begeleid door voedingsdeskundige Marjo Disseldorp. In 2021 heeft certificaten voor de opleidingen Health Coach Hippocratic Health Institute en Educator Raw Food Nutrition.
Haar passie ligt vooral in het zien waar de diverse stromingen op het gebied van voeding elkaar overlappen. Dus waarin de essentie van ‘gezondheid’ en ‘genezende werking’ ligt. Het is haar ervaring dat persoonlijk gedijen ontstaat vanuit een proces van cognitieve kennis, ervaringen opdoen en zelfonderzoek. Kennis, al dan niet wetenschappelijk, kan een handreiking geven om zelf te experimenteren, te ervaren. En voor het interpreteren van kennis, van meningen en eigen ervaringen is weer zelfonderzoek nodig. Want niemand is zo goed als zichzelf voor de gek te houden als de mens.
Vanuit ethische overwegingen kiest zij voor een puur plantaardig voedingspatroon. Vanuit gezondheidsoverwegingen voor een ongeraffineerd plantaardig voedingspatroon. Voor haar betekent dit niet dat dierlijke voeding per definitie ongezond is: er zijn heel vele factoren die een rol spellen in het verkrijgen van optimale gezondheid.
Yogadocent Wim Liesker
De yogalessen worden gegeven door Wim Liesker. Hij is Kundalini Yoga Teacher Level 1 sedert 2011 en is aangesloten bij IKYTA (International Kundalini Yoga Teachers Association). Hij heeft gestudeerd bij Gurumarka Singh Khalsa en geeft les in Yogastudio de Weerribben in NW Overijssel. Zijn passie is het mensen deelgenoot te maken van zijn fascinatie voor het mysterie van de kosmos.
Maaltijden
De maaltijden zijn 100% plantaardig, met aan de basis fruit, groenten, kruiden, aardappels, granen, noten en zaden. Altijd biologisch en zoveel mogelijk lokaal verbouwd. De groenten komen deels uit de op het terrein gelegen moestuin. De gerechten zijn plantaardig en ongeraffineerd. Lekker en met aandacht voor het oog, met voldoende macro- en micronutriënten en maximale hoeveelheid levenskracht. De geserveerde gerechten zijn meestal een combinatie van koud en warm. Met allergieën wordt rekening gehouden.
Programma
Vrijdag
16:00 uur: introductie
18:00 uur: diner
19:00 uur: programma
20:30 uur: meditatie
Zaterdag
7:00-8:00 uur: yoga
8:30 uur: ontbijt
9:30-12:00 uur: programma
12:30 uur: lunch
16:00-17:30 uur: programma
18:00 uur: diner
19:00: programma
20.30 meditatie
Zondag
7:00-8:00 uur: yoga
8:30 uur: ontbijt
9:30-12:00 uur: programma
12:30 uur: lunch
14:00-16:00 uur: afsluiting
Praktische informatie
- Voor wie: toegankelijk voor iedereen.
- Aantal deelnemers: maximaal acht.
- Taal: Nederlands.
- Accommodatie: op de 1e verdieping een driepersoonskamer (met groot sanitair op begane grond). Op de begane grond: – twee éénpersoonskamers (met gedeeld sanitair), – een tweepersoonskamer (met eigen sanitair), – een éénpersoonskamer (met eigen sanitair op 500 m. afstand).
- Deelnemersbijdrage: € 350 pp per retreat. Extra kosten voor een privé kamer: € 50.
- Inbegrepen: yogatraining, yogabenodigdheden (ronde kussens, halve manen, bolsters, kurken blocks, dekens, matrasjes), beddengoed, handdoeken, kamerjassen, slofjes, gebruik van fietsen en kano’s, biologische maaltijden, thee, sappen, overnachtingen in 1-, 2- of 3 persoonskamers.
- Meenemen: sloffen (optioneel), schapenvacht (optioneel), laarzen of waterdichte schoenen, leesbril, zaklantaarn.
- Bereikbaarheid: per auto of OV. Adres De Imme: Oudeweg 113, 8376 HS Ossenzijl. Adres parkeerplaats: Kalenberg Noord 2, 8377 HC Kalenberg. Klik hier voor meer informatie over de route.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjo (marjo.disseldorp@weerribben.eu, 06-12618904) of Wim Liesker (wim.liesker@weerribben.eu, 06-21286789).