De Imme in De Weerribben

Sterrenkijkdagen 2020

Sterrenwacht De Weerribben

STERRENKIJKDAG 28 FEBRUARI 2020
  Sterrenwacht de Weerribben
Plaats Oudeweg 113, 8376 HS. Ossenzijl. Sterrenwacht de Weerribben ligt in het hart van Nationaal Park Weerribben-Wieden en is niet bereikbaar met de auto. Komt u met de auto dan parkeert u op het terrein van Staatsbosbeheer te Kalenberg. Adres: Kalenberg Noord 2, 8377 HC Kalenberg. Hier wordt u met de boot opgehaald. Na ongeveer 10 minuten varen arriveert u bij Sterrenwacht de Weerribben. Komt u met de fiets of lopend dan parkeert u op het parkeerterrein rechts gelegen bij binnenkomst in Kalenberg. U neemt de brug over de Kalenbergergracht, gaat vervolgens rechtsaf en vervolgt het fiets- en wandelpad langs de gracht richting De Imme (2,5 km). Komt u met de boot dan kunt u aanleggen voor De Imme.
Toegangsprijs vrijwillige bijdrage
Wat wordt geboden Programma:
18.30 uur vertrek boot vanaf de parkeerplaats
18.45 uur koffie/thee met lekkers
19.00 uur (binnen) Presentatie over Venus
20.00 uur (buiten) Observeren
21.00 uur (binnen) Presentatie: Reizen door het heelal.
22.00 uur vertrek boot richting parkeerplaats.
Bij bewolkt weer kunt u zeker de sterrenwacht met telescoop bekijken. De observatie komt te vervallen. 
Tijden Vrijdag 28 februari 18.30 tot 22:00 uur.
Opgave Maximaal 20 mensen kunnen deelnemen aan deze avond. Mail naam, adres, postcode, plaats, email, mobiele telefoonnummer en het aantal personen dat zal komen naar sterrenwacht@weerribben.eu 
Ook horen wij graag hoe u naar de sterrenwacht reist (auto, lopend, fiets, boot). Na opgave ontvangt u van ons een bevestiging van deelname. 
Informatie www.weerribben.eu / sterrenwacht@weerribben.eu / 06-21286789

Sterrenwacht de Weerribben opent haar deuren op de Landelijke Sterrenkijkdagen op 28 februari 2020. De sterrenwacht is officieel nog maar net geopend. Een kleinschalige sterrenwacht in het donkere hart van de Weerribben. Op een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker is. De sterrenwacht heeft de grootste voor het publiek toegankelijke telescoop van Nederland met een spiegel van 60 cm doorsnede. 

Normaliter is Sterrenwacht de Weerribben alleen te bezoeken in combinatie met een overnachting in de op het terrein gelegen B&B en groepsaccommodatie De Imme. Zodat u, wanneer het weer daar toe leent, de gehele nacht observaties door de telescoop zou kunnen doen. Op 28 februari 2020 is er echter een unieke kans alleen de sterrenwacht te bezoeken. Het programma omvat deels presentaties/lezingen over het heelal en deels het doen van observaties door de grote telescoop.

Bij helder weer is van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. De maan staat bijvoorbeeld als een sikkel aan de avondhemel. De maankraters, en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm is mooi te zien aan de zuidelijke hemel. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe planeten en sterren worden gevormd. Deze nevel leert ons ook meer over hoe ons eigen zonnestelsel is gevormd. Verder is in het westen, al vroeg op de avond, ook de planeet Venus te zien. 

Sterrenkijkdagen 2020

De avond wordt begeleid door Wim Liesker en zijn geschikt voor iedereen: voor de leek en de kenner, voor jong en oud. 

Meer informatie over de Sterrenkijkdagen 2020 in Nederland