De Imme in De Weerribben

Yoga, voeding en het immuunsysteem

In het retreat ‘Yoga, voeding en het immuunsysteem’ staat het thema ‘Hoe zorg ik voor een goed immuuunsysteem? ‘ centraal. Middel meditatie, yoga, inquiries, natuurbeleving, voeding, cognitieve informatie en uitwisseling gaan we op zoek naar de essentie. Hoe kunnen wij deze prachtige tool van het lichaam zo krachtig mogelijk laten zijn? De data in 2022 zijn: 26-28 augustus en 23-25 september.

   

Wat ga je doen?

YOGA EN HET IMMUUNSYSTEEM. De Kundalini Yoga sessies zijn de ene kant gericht op het optimaal laten werken van je lymfestelsel, het transportnetwerk van je immuunsysteem. Aan de andere kant zijn de oefeningen gericht op het ervaren van ontspanning, het ontwaken van je intuïtie en het opwekken van je levensenergie. De dharma talks en gesprekken omvatten de volgende onderwerpen: ‘Een koude douche, waarom zou je?’, ‘Discipline, oh help!’ en ‘Levenslust krijg je gratis’. Deze onderdelen van het programma worden verzorgd door Kundalini Yoga docent Wim Liesker.

VOEDING EN HET IMMUUNSYSTEEM. Voedingsdeskundige Marjo Disseldorp zal dieper ingaan op het onderwerp voeding. In het algemeen kunnen we zeggen dat het immuunsysteem zo veel omvattend is dat voor een goede werking een algemene goede gezondheid in eerste instantie belangrijk is. Zie artikel Boost je immuunsysteem met voeding?

In dit weekend kijken we extra naar het immuunsysteem in de darmen. En op welke manier plantaardige voeding het immuunsysteem extra versterkt.

Middels inquiries zullen we in veilige sfeer kijken naar de manier waarop we onze immuniteit ervaren en vorm geven. Ook zullen we dus op het microniveau van ons lichaam inzicht krijgen in hoe ‘immuniteit’ en ‘gedijen’ werken. Wat kunnen wij leren van de fysieke werking van ons lichaam. En wat zijn de expliciete aandachtspunten voor veganisten, vegetariërs en omnivoren.

DE NATUUR IN! Op een positieve manier beïnvloedt de natuur beïnvloedt het immuunsysteem. De hier aanwezige fietsen en kajakken zijn vrij te gebruiken. Laat de natuur zijn werk verder maar doen!

Yoga, voeding en het immuunsysteem

Waarmee ga je naar huis

In een ontspannen sfeer creëer je inzichten, bouw je je intuïtie op en krijg je toegang tot je innerlijke kracht. Je krijgt handvaten aangereikt hoe deze innerlijke kracht in te zetten voor een optimaal immuunsysteem en een optimaal gedijen.

Maaltijden

Yoga, voeding en het immuunsysteemAan de basis van de maaltijden staan fruit, groenten, kruiden, aardappels, granen, noten en zaden. Ongeraffineerd en 100% plantaardig. De groenten komen deels uit de op het terrein gelegen moestuin. De maaltijden laten zich omschrijven als ‘Indiaas georiënteerd’. Super lekker, met aandacht voor het oog, voldoende macro- en micronutriënten en maximale hoeveelheid levenskracht. De geserveerde gerechten zijn meestal een combinatie van koud en warm. Met allergieën wordt rekening gehouden.  

Marjo en Wim zijn dit weekend tevens kok. De maaltijden zijn behalve lekker en veelzijdig, ook ondersteunend aan het proces van ‘gedijen’.

Waar zal je zijn

De retraite wordt gehouden in De Imme, gelegen op een prachtige locatie midden in het waterrijke natuurgebied de Weerribben. Rijkelijk omringd door de elementen van Moeder Aarde: aarde, lucht, water en vuur en vrij gelegen in magische stilte en duisternis. De Imme is alleen met de boot, fiets of wandelend te bereiken. De deelnemers worden gezamenlijk, vanaf de parkeerplaats, met de boot opgehaald. 

Trainers

Yoga, voeding en het immuunsysteemWim Liesker: De Kundalini Yoga sessies en dharma talks worden gegeven door Wim Liesker. Hij is Kundalini Yoga Teacher Level 1 sedert 2011 en is aangesloten bij  IKYTA (International Kundalini Yoga Teachers Association). Hij heeft gestudeerd bij Gurumarka Singh Khalsa en geeft les in Yogastudio de Weerribben in NW Overijssel. Hij is met hart en ziel toegewijd aan het proces van de ontwakende mens.  Het proces van verlichting. Zijn passie is het tevens om mensen deelgenoot te maken van zijn fascinatie voor het mysterie van de kosmos.

Yoga, voeding en het immuunsysteemMarjo Disseldorp: Na een jarenlange passie voor voeding en gezondheid heeft Marjo Disseldorp in 2021 certificaten voor de opleidingen Health Coach Hippocratic Health Institute en Educator Raw Food Nutrition gehaald. Zij heeft inzicht in waar de diverse, soms zelfs tegengesteld zijnde, stromingen op het gebied van voeding elkaar overlappen. Het is haar ervaring dat persoonlijk gedijen (op sociaal, maatschappelijk en spiritueel niveau) ontstaat vanuit een proces van cognitieve kennis, allerhande ervaringen opdoen en zelfonderzoek.

Programma

VRIJDAG
15 uur              Verzamelen parkeerterrein De Imme (terrein Staatsbosbeheer, Kalenberg)
16 uur              Kennismakingsprogramma
18 uur              Diner
19:30 uur         Yoga-Meditatie

ZATERDAG
7 uur                Ishnan (zwemmen of koude douche)
7:30 uur           Sadhana (Kundalini Yoga)
9 uur                Ontbijt
10-12:30 uur    Dharma talk en Kundalini Yoga rond het lymfestelsel
13-15:30 uur    Lunch en vrije tijd
15:30 uur         Presentatie en uitwisseling rond het thema ‘Voeding en het Immuunsysteem’
18 uur              Diner
19:30-21 uur    Pranayam (ademhalingsoefeningen)
                         Awakening of the Senses

ZONDAG
7 uur                 Ishnan (zwemmen of koude douche)
7 uur                 Sadhana (Kundalini Yoga)
9 uur                 Ontbijt
10-12:30 uur     Kajakken door de Weerribben en Yoga in de natuur
13 uur                Lunch
14:30-16 uur      Afsluiting

Praktische informatie
  • Wanneer: 26-28 augustus en 23-25 september.
  • Tijden: vrijdag 15:00 uur tot en met zondag 16:00 uur.
  • Voor wie: het weekend is toegankelijk voor iedereen
  • Aantal deelnemers: maximaal zeven
  • Taal: Nederlands
  • Deelnemersbijdrage:  € 400 (privé 1-persoonskamer) / € 340 (gedeelde 2-persoonskamer) /  € 300 (gedeelde 3 -persoonskamer). Dit zijn de kosten voor het totale weekend. Te weten: Kundalini Yoga en voeding sessies/trainingen, twee overnachtingen (inclusief beddengoed, handdoeken, badjassen), maaltijden (ontbijt, lunch, diner) en gebruik van aanwezige kajakken en fietsen.
  • Bereikbaarheid:  per auto of OV (station Steenwijk en daarna met taxi of meerijden). Vanaf een parkeerplaats in de buurt word je opgehaald met een boot. Na een vaartocht van ongeveer 10 minuten arriveer je bij De Imme. Adres groepsaccommodatie: De Imme, Oudeweg 113, 8376 HS  Ossenzijl. Adres parkeerplaats: Kalenberg Noord 2, 8377 HC  Kalenberg. Klik hier voor meer informatie over de bereikbaarheid.
Informatie en opgave

Nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Voor meer informatie:
– Marjo Disseldorp: 06-12618904 / marjo.disseldorp@weerribben.eu.
– Wim Liesker (06-21286789 / wim.liesker@weerribben.eu.

Aanmelden 26-28 aug. 2022          Aanmelden 23-25 sept. 2022

AGENDA YOGA RETREATS