De Imme in De Weerribben

Yoga voor doven en slechthorenden

Voor auditief beperkte mensen is het vaak moeilijk een gangbare yogales te volgen. Of de gesproken uitleg kan niet gevolgd worden, of alle aandacht is nodig de yogadocent te begrijpen waardoor de oefeningen moeilijk gedaan kunnen worden. In Nederland zijn heel weinig plekken waar speciaal voor deze doelgroep yogalessen gegeven worden. 

Want AUDITIEF beperkt en toch yoga beoefenen! Kan dat?
JAZEKER, dat kan.

Schrijftolk

Bij yoga voor auditief beperkte mensen is o.a. een schrijftolk aanwezig tijdens de lessen die de gesproken tekst vertaalt naar geschreven tekst. De schrijftolk gebruikt hiervoor een speciaal soort toetsenbord (velotype). Door meerdere toetsen tegelijk in te drukken, worden lettergrepen en woorden gemaakt. Dit gaat dus sneller dan bij het gangbare toetsenbord waar de tekst letter na letter verschijnt. Het is een manier van tolken voor doven en slechthorenden die niet gebarentaalvaardig zijn, een variant op de gebarentolk. De schrijftolk is voor deze doelgroep een onmisbaar persoon en wordt in allerlei situaties ingezet. Denk b.v. aan vergaderingen, feestjes, sollisitatiegesprekken, etc. etc. En nu dus ook voor het volgen van een yogaretreat. 

Wat is anders bij yoga voor auditief beperkten
  • De instructie van de yogadocent zal vaak tweevoudige zijn: eerst voordoen, dan vertellen en uitleggen
  • Wanneer nodig zullen via lichamelijk contact aanwijzingen gegeven worden over de lichaamshoudingen
  • Verschillende tablets worden tussen de leerlingen en de docent op de vloer opgesteld. Naast de docent wordt de tolktekst ook op de muur geprojecteerd. Op deze manier kunnen de deelnemers de gesproken tekst volgen.
  • De tekst wordt via een beamer op het plafond geprojecteerd en kan dus tevens daar te lezen zijn. 
Wat is hetzelfde bij yoga voor auditief beperkten

Natuurlijk is de yoga inhoudelijk gelijk aan elke andere Hatha- of Yin-Yoga retreat. Het weekend wordt begeleidt door Marieke te Wierik. Zij is gecertificeerd yogadocente Hatha en Yin en lid van de Internationale Yoga Federatie en van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Zie voor meer informatie haar website www.yogam.nl

Locatie

Yogastudio de Weerribben ligt midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden en is alleen per boot, te voet en per fiets bereikbaar. Direct heb je een soort van vakantiegevoel. Je overnacht in groepsaccommodatie de Imme, gelegen op hetzelfde terrein, Omgeven door prachtige natuur en in magische stilte. De vegetarische maaltijden zijn bereid van verse biologische ingrediënten en met dieetwensen wordt rekening gehouden.

Praktische informatie

Docent: Marieke te Wierik (www.yogam.nl)
Yogavorm: Hatha- en Yin Yoga
Data: 11, 12 en 13 oktober 2019
Locatie
:De Imme, Oudeweg 113, 8376 HS  Ossenzijl
Meer informatie: Lies Postmus (liespostmus@ziggo.nl)