De Imme in De Weerribben

Boost je immuunsysteem met voeding?

geschreven door Marjo Disseldorp, 21 juli 2022

De google zoekopdracht ‘Boost je immuunsysteem met voeding’ levert 22 pagina’s met hits op. Een aantal voorbeelden: ‘Neem 5 drankjes om je immuunsysteem een boost te geven · Warm citroensap en gemberthee · Watermeloen- en muntsmoothie · Bessensmoothie · Sinaasappel- of grapefruitsap.’Voldoende ijzer, vitamine D en silica binnenkrijgen? Probeer eens Refocus van Geosilica. Verhoog je energielevel en verbeter je focus en immuunsysteem met Refocus van Geosilica.’ ‘Ondersteun je immuunsysteem met Green Juice. Vitamines en mineralen uit echte voeding! De basis van je dagelijkse behoefte aan groente en fruit.’ ‘Misschien een open deur, maar verse groenten zijn waanzinnig goed voor je immuunsysteem. Vooral de kruisbloemige groenten, zoals broccoli en bloemkool.’ ‘Een handjevol amandelen geeft je immuunsysteem een ‘boost’ als je last hebt van stress.’ etc. etc. etc.

Al deze informatie, ik neem het amper in mij op. Wanneer marketing om de hoek komt kijken gaat er bij mij een luikje dicht. ‘De waarheid’ kan zo gemakkelijk verdraaid worden. Maar is hiermee de zaak dan afgedaan? Is er iets te zeggen over de relatie tussen voeding en je immuunsysteem?

Waar uit bestaat het immuunsysteem?

De afgelopen 2 jaar is het boosten van je immuunsysteem immens populair geworden. Maar wat omvat het immuunsysteem precies? Ik weet nog wat ik vroeger over het immuunsysteem leerde. Witte bloedlichaampjes. Die deden het. Die zorgden ervoor dat bacteriën en virussen gedood werden. That’s it. Of had ik niet goed opgelet?

Hoe het ook zij, veertig jaar later is er een veel uitgebreider beeld van het immuunsysteem. De huid, het slijmvlies, de complementeiwitten, macrofagen en neutrofielen. De T en B cellen (met als onderverdeling de T-killercel, de T-killergeheugencel, de T-geheugencel). De T-helpercel, de plasmacellen, de antilichamen. En dan de organen milt, beenmerg en zwezerik. De amandelen en natuurlijk het lymfesysteem, het transportsysteem van het immuunsysteem met een totale lengte veel groter dan het bloedvatensysteem. Zoveel nieuwe informatie heeft men ontdekt de laatste tientallen jaren! En wetenschappers geven aan dat dit nog maar het tipje van de ijsberg is. Duidelijk is dit: het totale immuunsysteem is een complexe en ingenieuze samenwerking van veel onderdelen verspreid over het gehele lichaam.

Een goed werkend immuunsysteem zorgt er niet alleen voor dat je een kleinere kans hebt ziek te worden. Het zorgt er ook voor dat je een grotere kans hebt om optimaal te leven. Aangezien je je energie maar 1 keer kan gebruiken. Dus hoe gestroomlijnder je immuunsysteem functioneert des te meer energie je overhoudt. Om ‘te bouwen’: fysiek en mentaal.

Doe het zelf boost: zorg voor een goede gezondheid

Maar terug naar het boosten van je immuunsysteem. Wanneer zoveel onderdelen van het lichaam voor je immuunsysteem van belang zijn, is het meer dan logisch dat een algehele goede gezondheid de belangrijkste prioriteit is. En dus dat alle macro- en micronutriënten een rol spelen en niet specifiek een bepaalde vitamine of voedingsproduct. Over wat een goede gezondheid is kun je lang of kort spreken. Maar misschien is het handig om in eerste instantie te kijken of we gewoon voldoende binnen krijgen van wat standaard aanbevolen wordt. Voldoende van de micro- en macronutriënten. De ADH’s (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden) van het Voedingscentrum. En daarna kan je altijd nog ‘fine-tunen’.*

Doe het zelf boost: Doe een eetmeter check!

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens mijn dagelijkse voeding zou invoeren in een EETMETER**. ‘Dat is iets voor mensen die willen afvallen, of bepaalde darmziekten hebben’, dacht ik. En ik at gevarieerd dacht ik. Dus met de macro- en micronutriënten zat het wel goed. Vanuit een opleiding die ik deed (Mastering Raw Food Nutrition, een soort van diëtisten opleiding voor rauwe voeding) werd aanbevolen de voedingsinname te checken. En verbazing viel mij ten deel toen ik er achter kwam dat ik stelselmatig tekorten had (Vitamine B12, Vitamine E, Vitamine D, Calcium, Zink, Omega 3). Voor de grap voerde ik een standaard voedingspatroon in van de tijd dat ik vegetariër was (met een accent op kaasconsumptie). En wat ziet mijn verbazing: Tekorten! (Vitamine B5, Vitamine B6, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Vitamine K, Kalium, Omega 3.) En toen het standaard voedingspatroon van de tijd dat ik carnivoor was (met ook hier een accent op kaasconsumptie). Tekorten! (Vitamine B5, Vitamine B6, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Vitamine K, Magnesium, Kalium, Omega 3, Omega 6, Vezels.)  Uhhh, waarschijnlijk at ik dus nooit gevarieerd genoeg. En met mij, weet ik zeker, vele anderen.

Met al die tekorten kan zou je haast denken dat het vreemd is dat zich niet eerder een ziekte gemanifesteerd heeft. Klaarblijkelijk kan mijn lichaam veel hebben. En wanneer ik vroeger iets mankeerde zocht ik de oorzaak altijd eerder naar stress gerelateerde factoren.

Terug naar de EETMETERS. Het leuke van een tijdje op zo’n manier met je voeding bezig zijn is dat je feeling krijgt met niet alleen het aspect ‘Vult het’ en ‘Is het lekker’, maar ook ‘Voedt het’. Heel kort door de bocht, een tekort aan micro- en macronutriënten ondermijnt je gehele gezondheid en dus ook je bloedvatenstelsel, hormonenstelsel, je hersenen, en je immuunsysteem.

Stap 1 dus in het boosten van je immuunsysteem is m.i. het doen van een EETMETER-check en je voedingspatroon dusdanig aanpassen dat je wel alles binnenkrijgt. Zo gemakkelijk uit te voeren! Wegwijs worden op een nieuwe Samsung is heel wat moeilijker. Heb je er geen zin in dan kun je hiervoor een consult aanvragen bij een diëtist.

TIP EETMETERS:
– Nederland:
https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
– Verenigde Staten:
https://cronometer.com/ (vind ik gemakkelijker werken dan de Nederlandse)
– Duitsland: 
https://www.naehrwertrechner.de/ (in aantal producten en voedingsanalyse het meest gedegen)

Is dit voldoende?

Wanneer is iets voldoende? Wanneer je je lekker in je vel voelt en geen lichamelijke klachten hebt? Voor de meeste mensen werkt het zo, ook voor mij. Maar wanneer je wel kleine of wat grotere klachten hebt, of wanneer je gewoon nieuwsgierig bent, kun je de uitdaging aan gaan om verder te zoeken. Ook wanneer je je klachten benoemt als ‘hoort bij de leeftijd’, ‘hoort bij de overgang’, ‘komt door de stress’ kan het slim zijn verder te kijken. Bijvoorbeeld specifiek kijken naar wat meer plantaardige voeding in positieve zin doet met je immuunsysteem. Of naar hoe je de infrastructuur van je immuunsysteem, je lymfestelsel, beter kunt onderhouden. Allemaal acties die zoden aan de dijk zetten. Ben je iemand die graag leest? Zie hieronder de aangeraden boektips.

BOEKTIPS:
– IMMUUN van Philipp Dettmer, 2021. Up-to-date informatie over het immuunsysteem. Leest als een avonturen roman
– LYMFE, een onontdekte bron van gezondheid van Gerald Lemole, 2021. Geschreven door een cardioloog en ‘lymfepionier’. Zeer goed te begrijpen.
– VOL ENERGIE MET VEZELS van
Will Bulsiewicz. Hét plantaardige plan voor een energiek, gezond en slank leven (2020).

Boost je immuunsysteem met voeding
MEER KENNIS
MEER BEWUSTWORDING
MEER HET HEFT IN EIGEN HANDEN
MEER GEZONDHEID
MEER PLEZIER IN HET LEVEN

*FINE-TUNEN ADH’S: 1. De ADH’s zijn geen vast gegeven maar kunnen landelijk op sommige nutriënten verschillen / 2. Ook het vaststellen van ADH’s is een ‘work in progress’: wat vandaag juist lijkt kan overmorgen achterhaald zijn / 3. De orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van hogere ADH’s omdat veel aspecten van onze samenleving niet meegewogen worden in de ADH zoals gehanteerd door het voedingscentrum. Bijvoorbeeld onrijp geplukt, bespoten en lang vervoerd fruit laat lagere voedingswaarden zien dan vers onbespoten fruit gekocht bij de boer.