De Imme in De Weerribben

Rauw & Raw

Een dag met rauw voedsel*, rawfood, rauw*- en/of raw voedingspatroon* in de hoofdrol. Met aandacht over wat de wetenschap nou echt zegt over de invloed van rawfood op de gezondheid. Een dag over zelf kiemen, microgroenten telen en raw pizza’s te maken. Luisteren, uitwisselen, eten, ervaren en doen. Voor ieder die zich gezonder, helderder en energieker wil voelen. Een workshop dag op een prachtige locatie midden in de natuur van de Weerribben. En onder de bezielende leiding van voedingsdeskundige Marjo Disseldorp.

De data in 2024 zijn: 31 augustus / 30 november. 

 

 

*… Even terzijde: geen goed Nederlands woord dekt de lading van deze heerlijke, kleur- en nutriëntrijke keuken. ‘Rawfood’ klinkt behoorlijk trendy en lijkt niets met echte voeding te maken te hebben. ‘Rauw voedsel’ heeft een associatie van niet appetijtelijk konijntjes voer. En dat terwijl je, ook culinair, de heerlijkste gerechten kunt maken. Bij gebrek aan beter zijn de termen maar wat door elkaar gehusseld. Het verschil met hoe de meeste mensen hun voeding bereiden? De temperatuur gaat niet hoger dan ongeveer 40°C. De voeding is zo natuurlijk mogelijk. En wat dan op je bord ligt? Gewoon heerlijk, ontzettend gezond en energierijk voedsel.

 

 

Aan het roer

Voel jij het verlangen stil te staan…

Stil te staan bij de impact van meer rawfood op je gezondheid? Deze dag is voor ieder die…

– nieuwe ideeën op wil doen rond lekker en gezond eten.
– nieuwsgierig is naar de keuken technieken binnen de rawfood keuken.
– thuisteler wil worden op het gebied van kiemen en microgroenten.
– meer wetenschappelijke informatie wil over de relatie tussen gezondheid en een rauw voedingspatroon.
– behalve luisteren, praten en uitwisselen ook lekker aan de slag wil.

En….voor ieder die van pizza’s houdt,

Allen, wees van harte welkom.
Marjo Disseldorp

 

Aan het roer

 

Wat kun je deze dag verwachten?

Een dag dus gewijd aan meer rawfood op je bord. In de vorm van salades, sauzen, kiemen, microgroenten, sappen en pizza’s. Ja, je verstaat het goed: ‘Pizzaaa’s!!! Je zult gaan horen wat de wetenschap zegt over dit voedingspatroon in relatie tot de gezondheid. En je gaat kijken, doen en ervaren welke elementen uit de rawfood keuken jou aanspreken. 

 • Rauw voedsel, gezondheid en wetenschap. Je gezondheid een boost geven met meer rauw voedsel. Is dat mogelijk? Wetenschappelijk onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Maar zeker is er een positieve relatie te zien tussen de consumptie van rawfood en gezondheid. Bij de consumptie van een gezond raw voedingspatroon wel te verstaan. Want zeker zijn er aandachtspunten. We gaan op beide aspecten in: de wetenschap en de aandachtspunten.
 • Een heerlijk verrassende raw lunch. Bij mooi weer heerlijk buiten, in de prachtige natuur van de Weerribben.
 • Microgroenten en kiemen. Hoe kun je thuis gemakkelijk tarwegras en zonnebloem microgroenten telen. Verder gaan we aan de slag met o.a. alfalfa-, broccoli-, radijs- en fenegriek kiemen. Welke methodes zijn er en wat werkt het beste? Mason Jars, schaalkiemen, zaaibakken, zeven… Met aarde, zonder aarde… 
 • Pizzaaaa. We gaan de allerlekkerste pizza maken. In een droogoven. En opeten natuurlijk.
 • Mindfulness. Oefeningen om meer stil te staan bij wat resoneert in jou.

Trainer

Marjo Disseldorp:  Rawfood heeft een bijzonder plekje in mijn hart. Het volgen van een rauw voedingspatroon met een accent op de consumptie van groene sappen en kiemen, heeft een boost gegeven in de genezing van de ziekte Carpaal Tunnel Syndroom. Nu 8 jaar later eet ik nog steeds zo’n 50-60% raw. Nog steeds teel ik tarwegras in mijn huis, kiem ik veel, drink ik groene sappen, eet ik veel verse groenten en fruit en maak ik de heerlijkste raw maaltijden. Gewoon omdat ik me er helder en energiek bij voel.

Daarnaast eet ik ook ‘gewoon’. Gekookte groenten, aardappels, granen, brood en bonen. Vaak uit eigen moestuin. Want niets zo fijn dan het vers oogsten van groenten.

Afgeronde opleidingen op het gebied van een rauw voedingspatroon:
Mastering Raw Food Nutrition and Educator course. Opleiding gericht op macro- en micro nutriënten binnen een rauw voedingspatroon. Voedingspatroon: accent op fruit, groene groenten en noten.
Hippocratic Lifestyle Mentor. Opleiding gericht op het implementeren van leefstijl programma ter preventie van chronische welvaartsziekten. Voedingspatroon: accent op kiemen, microgroenten, groenten en noten. Weinig fruit.

Wanneer jij nieuwsgierig bent hoe je je eigen gezondheid positief kunt beïnvloeden met meer rauw voedsel dan ben je bij mij aan het goede adres. 

Wat neem je mee?

 • Kennis over de invloed van rawfood, zelf gemaakte groene sappen, kiemen, microgroenten, salades, sauzen en meer…, op je gezondheid.
 • Kennis over het binnenshuis telen van kiemen, tarwegras en zonnebloem microgroenten.
 • Antwoord op al je vragen rond rawfood.
 • Tips hoe je meer rauw voedsel in je dagelijks leven kunt implementeren.
 • Recepten van de lunch en pizza. 

Programma

Zaterdag
10:00 uur: Vertrek boot richting de Imme
10:30 uur: Aanvang programma (Wat zegt de wetenschap over het raw voedingspatroon)
12:00 uur: Lunch
13:00 uur: Tarwegras, Zonnebloem microgroenten en kiemen workshop
14:30 uur: Pauze
15:00 uur: Pizza maken
17:00 uur: Diner
Ongeveer 18:00 uur: Vertrek boot richting parkeerplaats.

 

De Imme, centrum voor yoga en voeding

Waar ben je

De workshop dag wordt gehouden in de Imme, een kleinschalige retreat centrum in de magische natuur van de Weerribben. De accommodatie is alleen met de fiets of lopend bereikbaar. Wanneer je met de auto komt ga je vanaf de parkeerplaat met de boot van de Imme verder. Na een 15 minuten lange vaartocht kom je aan op de plek van bestemming.

 

Praktische informatie

 • Prijs: € 110 per persoon. De kosten betreffen de overtocht naar en vanaf de locatie, het inhoudelijke programma en twee maaltijden, fruit, koffie en thee.
 • Annulering: Tot twee weken voor aanvang van de workshop gratis. Daarna betaald men het volle bedrag. Het is aan te raden een annuleringsverzekering af te sluiten. 
 • Data: 26 oktober 2024 of 30 november 2024
 • Tijd: zaterdag 10:00 – 18:00 uur.
 • Voor wie: Het weekend is geschikt voor iedereen. Dus ook voor mensen die dierlijke voeding eten maar zich willen verdiepen in meer plantaardig. De locatie is helaas niet gemakkelijk bereikbaar voor minder validen.
 • Aantal deelnemers: maximaal 8 personen.
 • Programma
 • Taal: Nederlands.
 • Maaltijden: plantaardig, raw, en zoveel mogelijk uit de eigen moestuin. Met allergieën wordt rekening gehouden.
 • Bereikbaarheid: per auto of OV (station Steenwijk, vandaar met een van de andere deelnemers meerijden). Vanaf een parkeerplaats in de buurt worden de deelnemers gezamenlijk opgehaald met een boot. Na een vaartocht van ongeveer 10 minuten arriveer je bij de Imme. Adres groepsaccommodatie: De Imme, Oudeweg 113, 8376 HS  Ossenzijl. Adres parkeerplaats: Kalenberg Noord 2, 8377 HC  Kalenberg.

 

Wil jij een gezonder en vitaler lichaam?

Voel jij verlangen stil te staan
bij wat (meer) rauw voedsel voor jouw gezondheid kan betekenen?
Wees van harte welkom!

 

Aan het roer

 

Informatie en opgave

Voor extra informatie kun je contact opnemen met Marjo Disseldorp (marjo.disseldorp@weerribben.eu / 06-12618904). Voor opgave kun je onderstaande knoppen gebruiken. 

 

 

RETREAT AGENDA
VOEDING EN GEZONDHEID BLOG