In de periode november 2024 t/m februari 2025 verzorgt Sterrenwacht de Weerribben een cursus van zeven avonden over het fascinerende onderwerp van de hedendaagse kosmologie. Op zaterdagavonden om de twee weken wordt een onderwerp behandeld uit deze omvangrijke materie. Het is mogelijk om op al deze avonden in te schrijven, maar u kunt ook een keuze maken uit de behandelde onderwerpen. De cursus is bedoeld voor mensen met interesse voor de kosmos maar voorkennis is niet nodig.
Er is veel ruimte voor interactie. Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de super realistische software tool Space Engine waarmee alle uithoeken van de kosmos kunnen worden bezocht. Zo worden de abstracte begrippen als zwarte gaten visueel gemaakt.
En, last but not least, kan er bij mooi weer naar de sterren worden gekeken, met gebruikmaking van de 24 inch telescoop van de Sterrenwacht. Deze telescoop is zeer geschikt voor het doen van Deep Sky waarnemingen, de observatie van objecten ver buiten ons melkwegstelsel.
Data
De cursus wordt als een geheel aangeboden en gegeven op de volgende data:
Data in 2024: 23 november, 7 december en 21 december.
Data in 2025: 4 januari, 18 januari, 1 februari en 15 februari.
Tijden: 15:00-21:00 uur.
Inhoud Curriculum Kosmos
Avond 1 (23 november 2024): Inleiding
Eind 19e eeuw meenden de natuurwetenschappers dat hun werk er zo’n beetje opzat. Niets bleek minder waar. De komst van de Relativiteitstheorie en de Quantum Mechanica zette het comfortabele wereldbeeld van die tijd danig op zijn kop. Deze workshop gaat in op deze periode en behandelt hoe de wetenschap uiteindelijk op dat punt is beland, en met welke uitdagingen zij sindsdien wordt geconfronteerd.
Avond 2 (7 december 2024): de Relativiteitstheorie
De snelheid van het licht bleek een niet overschrijdbare maximum snelheid. De enige waarvoor geen handhaving nodig is. Deze ontdekking leidde tot onverwachte complicaties en het was Albert Einstein (1905 en 1915) die de intelligentie en het lef had om de consequenties hiervan tot het einde toe door te rekenen. Hij schetste ons een tot dan toe onvoorstelbare wereld voor, waarin gelijktijdigheid niet bestaat en platte ruimteschepen geen probleem zijn. Deze avond gaat in op de ins en outs van de Algemene en de Bijzondere Relativiteitstheorie.
Avond 3 (21 december 2024): de Quantum Mechanica
En alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was geworden, kwam de Deen Niels Bohr met geheel nieuwe inzichten in de wereld van het atoom. Hij was de grondlegger van de kwantummechanica, een wereld waarin atoomdeeltjes op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn en zich kunnen gedragen als deeltje en als golf, zij het niet tegelijkertijd. Deze avond schaft helderheid.
Avond 4 (4 januari 2025): de Big Bang
Einsteins theorieën leidden tot de conclusie dat ons heelal een begin moet hebben gehad. Een moment waarop alle energie en materie van het heelal zich in een oneindig klein punt bevonden: de singulariteit. Tegenwoordig schatten we de leeftijd van het heelal op zo’n 13,8 miljard jaar. Het begin van ruimte en tijd. Alles hierover op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar!
Avond 5 (18 januari 2025): Donkere Energie en Donkere Materie
Raadsel stapelt zich op raadsel. Het heelal dijt uit maar niemand had verwacht dat deze uitdijing de afgelopen 7 miljard jaar ook nog eens aan het versnellen is: is er een geheimzinnige Dark Energy aan het werk? Zo ook zouden, met wat we weten, de sterrenstelsels spontaan uit elkaar vallen als niet de zwaartekracht van een geheimzinnige Dark Matter aan het werk was. Wat zijn Dark Matter en Dark Energy, wat weten we ervan en vooral, wat weten we er niet van?
Avond 6 (1 februari 2025): de Zwarte Gaten
Iedereen heeft wel gehoord van de zwarte gaten, maar wat zijn het eigenlijk? Hun aanwezigheid is een direct uitvloeisel uit Einsteins theorieën maar lang werd eraan getwijfeld of ze werkelijk bestaan. Inmiddels is daar geen twijfel meer over en is het zelfs gelukt er enkele fotografisch vast te leggen. Deze avond is volledig gewijd aan dit mysterieuze fenomeen.
Avond 7 (15 februari 2025): Conclusie
Wat hebben al deze spectaculaire ontdekkingen ons uiteindelijk gebracht? Naarmate we meer te weten komen lijkt het wel of het aantal vragen toeneemt en onze kosmos mysterieuzer is dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Kan het zijn dat we de grenzen bereikt hebben van wat we langs wetenschappelijke weg te weten kunnen komen? Deze avond is gewijd aan die vraag en gaat ook in op de rol van ons mensen in het geheel.
Prijs
De kosten voor de gehele cursus bedraagt € 395. De cursus omvat het gehele inhoudelijke programma, bij helder weer de mogelijkheid om het heelal te bekijken door de telescoop, een eenvoudige maaltijd en de vaartocht van en naar de parkeerplaats.
Vroegboekkorting van 10% bij inschrijving voor 1 augustus 2024.
Praktische informatie Curriculum Kosmos
- Wanneer: De cursus wordt gehouden op een zaterdag. De cursus wordt als een geheel aangeboden. Het is niet mogelijk om voor losse avonden in te schrijven.
De data in 2024 zijn: 23 november, 7 december en 21 december.
De data in 2025 zijn: 4 januari, 18 januari, 1 februari en 15 februari. - Tijden: 15:00 tot 21:00 uur.
- Maaltijd: inclusief een eenvoudige maaltijd.
- Prijs: € 395.
- Voor wie: iedereen met een interesse in de kosmos.
- Aantal deelnemers: maximaal 16 deelnemers. De locatie is moeilijk toegankelijk voor minder validen.
- Taal: Nederlands.
- Bereikbaarheid: per auto. Vanaf een parkeerplaats in de buurt worden de deelnemers gezamenlijk opgehaald met een boot. Meer informatie volgt.
- Betalings- en Annuleringsvoorwaarden.
Informatie
Wilt u meer informatie? Neem contact op met:
– Wim Liesker: wim.liesker@weerribben.eu, www.weerribben.eu, 06-21286789.